Recensies: Historische romans

 

De getrouwde monnik   Arie de Ruiter   Uitg. Aspekt 2012 (2e herziene druk)    ISBN 978 94 61532411

Als kind kwam Norbert in een klooster terecht waar hij opgroeide. Als hij vijftien jaar is, legt hij de kloostergeloften af: gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. Het kost hem strijd om daarin te volharden, vooral wat betreft de onkuisheid. Op een dag ontmoet hij de mooie Beatrijs die vlak bij het klooster woont. Hij valt als een blok voor haar. Hij komt tot het besef dat zoiets moois als de liefde tussen man en vrouw door God geschapen moet zijn. Maar in hem woedt tweestrijd. Hij komt vaak bij Beatrijs maar ze waarschuwt hem om dat niet te doen. Norbert heeft immers de belofte afgelegd om celibatair te leven? Maar de drang om bij elkaar te zijn is sterker dan de leer. Dan wordt hij voor een half jaar uit het klooster verbannen. Hij moet het leven buiten het klooster leren kennen.

Deze roman geeft een uitermate boeiend beeld van het leven in de Middeleeuwen. Bijgeloof, geloof, liederlijkheid, een dubbele moreel en een pestepidemie komen allemaal op een vlot geschreven manier met hier en daar een vleugje humor, aan de orde. Toen ik in het boek begonnen was, had ik moeite om het weg te leggen. Het boek heeft een bijzonder mooi beschreven ontroerend eind.

Waardering: 5 sterren

**************************************************************************************************************************

De lijfwacht van Janeway   Sytse van der Veen      Uit. Gebr. Koster Barneveld 2011

Deze roman speelt zich af in 1665, in Londen.
William Clark is naar deze stad gekomen om een nieuw bestaan op te bouwen nadat hij jarenlang soldaat was geweest. Hij vindt onderdak bij zijn oom en krijgt tevens werk aangeboden.
De pest waart rond en ook Williams tante wordt daar het slachtoffer van.
Ondanks deze pestepidemie trekken de puriteinse predikers rond, tegen de wil van de koning. Janeway is één van hen; hij loopt het risico om slachtoffer te worden van een aanslag. Nadat William hem op het nippertje gered heeft bij een aanslag, wordt hem gevraagd om de lijfwacht van Janeway te worden. Hij accepteert het aanbod en dan ontdekt hij dat er complotten gesmeed worden. Hij gaat achter enkele verdachte figuren aan en komt uiteindelijk in een levensbedreigende situatie terecht…

Een interessante historische roman die een goed beeld geeft van het leven in de zeventiende eeuw. Janeway heeft echt bestaan en hoewel er niet zo heel veel over hem bekend is, is de auteur erin geslaagd om een spannende roman neer te zetten. Op een aansprekende manier brengt Janeway aan William het evangelie maar uiteindelijk wordt hij door een meisje met een levensbedreigende ziekte tot nadenken gezet.

Waardering: 4 sterren

*********************************************************************************************************

Mijn schild ende betrouwen                 Roman over Juliana van Stolberg Ethel Herr
Uitg. De Groot Goudriaan 2007         ISBN 978 90 6140 807 9

Maria, de dochter van Willem van Oranje is op negenjarige leeftijd bij hertogin Margaretha aan het koninklijk hof in Brussel komen te wonen, met de bedoeling om van haar te leren en haar te dienen. Als ze elf jaar is, krijgt Maria te horen dat haar oma Juliana zich niet goed voelt en dat ze naar de Dillenburg moet vertrekken. Daar aangekomen, blijkt dat er niets met oma aan de hand is. Wel ontdekt Maria dat er bij elke maaltijd uit de Bijbel gelezen wordt, de protestantse Bijbel waarvoor Margaretha haar gewaarschuwd heeft. Maria wordt bang omdat de hertogin haar wijsgemaakt heeft dat stiefmoeder Anna door de Bijbel krankzinnig is geworden.
Door oma Juliana wordt Maria van dat denkbeeld verlost. Ze houdt Maria steeds voor dat ze God in alles moet vertrouwen, dat is haar lijfspreuk.
Ook leert oma haar alles over kruiden. Zelf helpt ze vele zieken door de kruidengeneeskunde. Maria vindt het heerlijk om tijd met haar oma in de kruidentuin door te brengen.
Maria hoopt dat haar broer Filips Willem ook naar de Dillenburg komt maar dan hoort ze dat hij ontvoerd is door de hertog van Alva en naar koning Filips in Spanje is gebracht.
Nu heeft Maria heel veel moeite met haar Godsvertrouwen.

Een boeiende, vlotlezende, historische roman over de moeder van Willem van Oranje, geschreven vanuit het perspectief van Willems dochter. Ik wist niet zoveel van Juliana van Stolberg, maar door deze roman heb ik een helder beeld van haar gekregen. De Duitse auteur heeft veel research gedaan en van koningin Beatrix toestemming gekregen om gebruik te maken van haar archief.

Waardering:  4 en een halve ster

********************************************************************************************************

Het geheim van Erasmus    Maurits Tompot en Ines van Bokhoven   Uitg. Mozaiek   ISBN 978 90 23992073

Als de Sint Jan van Gouda in 1552 door brand verwoest wordt, krijgt glasschilder Dirck Crabeth de opdracht om voor nieuwe gebrandschilderde ramen te zorgen. Hij wordt ontboden bij professor Lethmaet uit Utrecht die hem de opdracht geeft om een verdwenen boekje van Desiderius Erasmus op te sporen. Dit boekje bevat plannen voor gebrandschilderde ramen van de Sint Jan. Lethmaet vindt het uiterst belangrijk dat door het gebruik van de afbeeldingen in de ramen van de kerk het woord van God wordt verspreid. Dirck krijgt hulp van monnik Cornelius en na een ingewikkelde zoektocht vindt deze het boekje. Dan komt de schout bij hem. Dirck wordt verdacht van het in bezit hebben van een ‘ketters geschrift’, ofwel, het boekje van Erasmus. De schout gelast tot huiszoeking en dan vindt er een dramatische gebeurtenis plaats…

Dit is een vlotlezend, boeiend boek over Gouda in de 16e eeuw. Het overheersende katholicisme komt duidelijk naar voren. Ook hetgeen er met de ketters gebeurde.

Maurits Tompot geeft al jaren lezingen over de beroemde ramen van de Sint Jan. Ines van Bokhoven is schrijfster en gespecialiseerd in geschiedenis.

Waardering: 4 sterren

********************************************************************************************************

Koopman in de Gouden Eeuw Arie de Ruiter    Uitg. Aspekt ISBN 978 94 61530653

Marnix van Ditselaer runt een goedlopende graanhandel. Zijn arrogante, egoistische zoon Egbert is zijn assistent en zal later de touwtjes in handen nemen.
Zoon Coenraad maakt naam als kunstschilder, Rogier werkt zich via knecht in een houtzaagmolen op als scheepstimmerman op een werf die later door zijn vader gekocht wordt.

Rogier en Anna houden van elkaar maar Anna wordt uitgehuwelijkt aan Egbert. Ze krijgen een zoon maar Egbert kijkt niet naar zijn vrouw om. Zijn vader stuurt hem onder het mom van ?ervaring opdoen? naar Batavia. Anna blijft bij haar schoonouders. Ze krijgt een dochter die onmogelijk van Egbert kan zijn. Als Egbert na jaren terugkomt, is Anna net overleden en hij weet niet beter dan dat haar dochter van hem is.
Hij probeert zijn broers uit de weg te ruimen omdat hij alleenheerser wil worden van zijn vaders bedrijf. Dat lijkt aanvankelijk te lukken…

De auteur schetst een goed beeld van het leven in de Gouden Eeuw. Het verhaal wordt hier en daar afgewisseld met interessante hoofdstukken over het leven in Amsterdam in die tijd. Joost van den Vondel wordt genoemd evenals prins Frederik Hendrik en andere beroemde figuren uit de vaderlandse geschiedenis. Je kunt merken dat de auteur een grondige kennis van de Middeleeuwen heeft.
Het verhaal lijkt een kant op te gaan die je als lezer niet wilt. Egbert lijkt op alle fronten succes te hebben, maar de verrassende ontknoping laat zien dat dat geenszins het geval is.

Waardering: 4 sterren

*******************************************************************************************************

Plaats een reactie